Juryen om «Et Eventyr» av Nicken

artikkel fra jury av skandinavisk visetekskonkurranse i bladet ViserAv TONJE UNSTAD

Det var alt annet enn søppel som sikta mot sangtekstspalta i årets andre nummer av Viser, selv om tekstene kom med både burksamlare og søppelmenn, gjenbrukspoesi og kjærlighetsdrama ved avfallskassene.

 Så moro at flere hadde latt seg inspirere av denne rundens tema. Jeg håper samtlige tekster møter publikum rundt på små og store scener!En tekst bet jeg meg likevel spesielt merke i, og denne gangen fra en nordmann. Teksten heter «Et eventyr», og her var det mye å trekke frem av godt sangskriverhåndverk.

Tittelen spiller både på eventyret slik vi kjenner det gjennom historiefortelling fra norske skoger, og på eventyret som metafor for noe vidunderlig/nesten uvirkelig. Dette gjør det til en tekst som egner seg for små, så vel som voksne ører, Det snille trollet er en orginal vri som gir teksten karakter og i tillegg tydeliggjør stilgrepet.

Teksten har et lett og barnlig språk, som jeg synes fungerer utmerket. Språket er godt og stort sett også stilrent med tanke på eventyrreferanser. At teksten også er rik på visuelle skildringer er noe som gleder flere av sansene mine og gjør at jeg ser for meg levende bilder underveis. Tekstforfatteren har vært nøye på ordvalget, noe som gir teksten en naturlig rytme. Dette er en tekst som nærmest ber om en melodi. Den er umiddelbar og strukturert i formen, og det er lett å følge tråden fra start til slutt. Tydelig bruk e.v kontraster gjør også at budskapet kommer godt frem.

Bortsett fra at jeg synes vers fire bryter litt med det gjennomgående språket, er det ikke mye jeg personlig ser for meg kunne gjort teksten sterkere. Kanskje kunne en jobbet litt med sisteverset for å gjøre den rundere i kantene og mer åpen for refleksjon? Hva med å for eksempel peke tilbake på første halvdel av førsteverset her?

I det hele er dette en flott sangtekst som jeg håper jeg får mulighet til å høre sunget. En tekst som har gitt meg noe nytt ved hver gjennomlesning og som er både annerledes og kreativ! Well done.

Og før snipp snapp snute; «For ellers blir vårt eventyr/ så alt for kort fortalt» – jeg bare elsker den setningen.

Les teksten «Et Eventyr» her

Legg igjen en kommentar